Een probleemhuid met acne is nooit leuk, noch tijdens de puberteit, noch later. Hoe kom het dat we last krijgen van acne? Welke producten en behandelingen werken het beste, en kan acne volledig worden voorkomen?

In de context van acne hebben we het vaak over een probleemhuid, maar dat is niet iets waar we mee worden geboren.

Meestal begint acne door een hormonaal onevenwicht tijdens de puberteit. Maar ook soms tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Tijdens de borstvoeding en daarna. Tijdens PMS en tijdens de overgang… Kortom in periodes van grote hormonale veranderingen. 

Hoe ziet een ‘anti-acne’ beautyroutine voor eruit?

Het belangrijkste is om de huid te reinigen, hydrateren en beschermen. 

Welke stoffen zijn interessant in schoonheidsproducten voor de probleemhuid? 

Salicylzuur. Salicylzuur lost talg op, en weet raad met dode huidcellen en verstopte poriën waardoor het risico op puistjes en mee-eters vermindert. Ook AHA-zuren zijn nuttig, vooral glycolzuur. Dat verwijdert dode huidcellen, voorkomt dat de huid verstopt raakt met onzuiverheden, en het ontvet de huid waardoor er geen acne ontstaat. Glycolzuur weet ook raad met hyperpigmentatie nadat de acnesymptomen zijn verdwenen, het zorgt met andere woorden ook voor vermindering van littekentjes.

En bestaan er nog belangrijke stoffen?

Heel goed is retinol, een derivaat van vitamine A dat ook de genezing van acnesymptomen bevordert en in het algemeen de huid kalmeert. Vitamine C zorgt voor verheldering van de huid, beschermt die tegen omgevingsfactoren en zorgt tegelijk voor verlichting van postinflammatoire vlekjes nadat acne genezen is. Een andere heel geschikte stof is niacinamide. Die zorgt opnieuw voor kalmering van ontstekingsprocessen en bevordert onder andere de hydratatie.

Het nut van hydrateren

Als we onze huid alleen maar zouden reinigen, zou die uitdrogen en de droogte compenseren door meer talg te produceren. Dat kun je voorkomen door je huid voldoende te hydrateren, met werkzame stoffen als hyaluronzuur, glycerine, niacinamide of panthenol. En ook cosmetica met probiotica zijn uitstekend. Zodra het microbioom van je huid in conditie is, zal het risico op acne verminderen. 

Bescherm je huid tegen de zon

Bescherming tegen de zon. Ook al draagt de vitamine D uit de zon bij tot de genezing van de huid, als die niet wordt beschermd kan die gemakkelijk verbranden. En als puistjes daarna in korstjes veranderen, laten ze na genezing veel donkerdere vlekjes na. Het is dus essentieel om producten met SPF te gebruiken.

Ben je benieuwd naar de conditie van jou huid of weet je niet welke producten het beste bij jou huid passen? Dan kan je een afspraak maken van een kosteloos en vrijblijvend huidadvies.

Heb je vragen over of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Boek dan kosteloos en vrijblijvend een adviesgesprek in of neem telefonisch contact met ons op via 033-8886118. We helpen je graag verder!

Maak nu een afspraak
agenda
glycolzuur peel